Karamele ir ideāls produkts, kas ir vienlīdz garšīgs gan kā atsevišķs kārums, gan kā papildinājums kūkām, smalkmaizītēm vai pankūkām.
Bieži vien mājās gatavota karamele ir daudz garšīgāka nekā veikalā pirktā, un to pagatavot nav grūti, ja izmantojat pārtikas blogeres Džūlijas Simončukas recepti. Autore dalījās ar pārbaudītu karameles pagatavošanas veidu un apliecina, ka tas derēs ikvienam.
Mājas apstākļos gatavota karamele
Sastāvdaļas
300 g cukurs
100 ml ūdens
Naža gals citronskābe
150 ml saldais krējums (33 %)
60 g sviests
Šķipsniņa sāls
Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!
Katliņā ar biezu dibenu vai dziļā pannā ielej cukuru, pievieno ūdeni un citronskābi un, nemaisot, uzkarsē līdz maksimumam. Kad masa sāk vārīties, tai nav jāpieskaras. Kamēr viss vārās, ir jāuzsilda saldais krējums. To var izdarīt mikroviļņu krāsnī vai uz plīts. Tai jābūt gandrīz karstai, bet ne verdošai.
Lasi vēl: Kāpēc nedrīkst runāt vai nodot lietas pāri slieksnim
Kad vārošā cukura, ūdens un citronskābes masa kļūst dzintara krāsas (bet ne tumša), tajā uzmanīgi ielej krējumu un samaisa ar silikona vai koka lāpstiņu. Jāņem vērā, ka, ielejot krējumu, masa sāks putot. Tā tam arī jābūt. Izslēdziet karstumu.
Pēc tam iegūtajai masai pievieno sviestu, samaisa līdz viendabīgai masai, pārlej karameli ērtā traukā, pievieno sāli un visu saputo ar rokas blenderi. Gatavo karameli pārlej tīrās burkās un uzglabā ledusskapī zem vāciņa. Sākumā karamele būs nedaudz šķidra, bet pēc tam aukstumā tā kļūs biezāka.